TeknoForum

"Elektrik Dünyasında Buluşma Noktası: Teknosunar Forum"

PLC Nedir ?

Daha fazla
- #8 Yazan: TeknoSunar
PLC Nedir ?, TeknoSunar tarafından oluşturuldu

PLC Nedir ?
PLC derslerine başlamadan önce PLC nin ne olduğundan biraz bahsedelim.
PLC adı ingilizce Programmable Logic Controller yani programlanabilir sayısal kontrolcü sözcüğünden alır. Çoğunlukla endüstriyel alanda makine ve benzeri şeylerin otomasyonunda kullanılır.
PLC kullanmadan önce bir makine yaptınız ve otomasyonunu yapacaksınız sıradan elektrik kumanda sistemlerinle yapılamayacak yada zor olacak bir durumda o makinaya özgü bir elektronik kart tasarlanması gerekmekteydi. Bunun bir çok dezavantajları vardı. Tasarım süresi ,tasarım maliyeti, yeterince test edilememesi vs. Bunları önlemek için. Genel amaçlı bir elektronik kart tasarlamışlar.
Bu kartta elektrikçilerin alıştığı düzende ladder diyagramında program yazma imkanı sağlamışlar.
Belli sayıda belli özelliklerde giriş çıkışlar eklemişler .ihtiyaca göre giriş çıkış sayılarının arttırılabilmesinide sağlamışlar.
Kullanımı kolaylaştırmak için ekran bağlayabilmek ve uzaktan kontrol için haberleşme portuda eklemişler.
Kısaca PLC budur. Biraz daha PLC ile cihaza özel kart tasarımını kıyaslarsak. PLC uzun argelerle profesyonelce tasarlanmış devrelerdir. Gürültü bağışıklığı ve güvenirliliği maksimumdur. Bir programı sağlık bir biçimde bitirdiğinizde sahada sorun çıkarma ihtimali çok azdır. 

Bir projeye  başlarken elektronik kart tasarlamak yerine PLC yi seçmek devre tasarlamak , üretimini yapmak ,testini yapmak gibi adımları atlayarak hazır bir devre ile başlamakla zamandan kazandırır.
Program yazmak kolay ve hatayı bulmak kolaydır.
O kadar övdükten sonra o halde neden tüm her şey plc ile yapılmıyor denilebilir. Yapacağınız otomasyonda üretim sayısı az ise . Elektronik kart tasarımı daha pahalıya gelir.
Ama üretim sayısı fazla ise PLC kullanmak daha pahallıya gelir. Tasarım maliyetini karşıladıktan sonra elektronik kartın birim maliyeti PLC ye göre çok daha ekonomik olabilmektedir

.Şimdi PLC yi biraz daha yakından inceleyelim.

 
Bir PLC içinde bütün işi yapan mikroişlemcinin de bulunduğu bir ana modül ve bu modüle bağlı giriş çıkış ünitelerinden oluşur
. Ana modül üzerinde de bir miktar giriş ve çıkış bulunmaktadır. Bunlar yetmediği taktirde ilave ek modüllerle sistem genişletilmektedir.

Bütün markalarda yapı genel olarak benzer mantık aynı uygulama farklı olabilir. Bazen PLC nin ekran içine tümleşik yerleştirildiği cihazlar bile olabilmektedir.

PLC ler genel olarak 24 VDC ile beslenir.
Kısaca diğer ünitelerden bahsedecek olursak.
Digital giriş . Var yada yok olarak bir bitlik dediğimiz kontak girişidir.
Digital çıkış . Yine var yada yok olarak çıkışlar. İsteğe göre transistörlü yada röleli olarak bulunabilmektedir. Digital çıkışlar aynı zamanda servo yada step motor sürerken pulse çıkışı da verebilmektedirler
Analog giriş ve çıkış. Analog giriş otomasyonda 2 çeşit kullanılmaktadır akım ve gerilim olarak bunların özelliklerini başka bir yazıda açıklayacağız ancak şu kadarınız söyleyelim. Sadece 1 yada 0 olarak değil örneğin 0 ile 10 Volt arasında bir değeri çözünürlülüğü kadar okumaya yada yazmaya yarar.
Nerede kullanılılır derseniz. Tüm analog sensörler analog girişler sayesinde okunur. Örneğin basınç transmitterları , voltaj ölçümleri. Akım ölçümleri gibi.Analog çıkışa örnek verecek olursak Motor sürücüsüne hız bilgisini vermek için kullanılabilir.

Bu standart modüllerin dışında başka özel modüllerde PLC ye giriş çıkış modülü olarak bağlanabilmektedir.  Örneğin PT-100 yada thermocouple  modülü gibi. Bu modüllerde aslında analog modül sayılabilir. Ancak programla uğraşmadan direk sıcaklık değerini okumamızı sağlar.

Diğer yazılarımızda bu üniteleri daha detaylı olarak DELTA PLC üzerinden anlatacağız.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Önerilen ürünler