Seri ve paralel bağlantılar elektronikte yükler ve dirençlerde kullanıldığı gibi diğer elektronik komponentlerde ve güç kaynaklarında ve pillerde de kullanılır. Bu yazımızda size seri ve paralel bağlantılardan bahsedeceğiz.
Yukarıdaki resimlerde paralel ve seri olarak yapılmış bağlantılar görülmektedir. Paralel bağlantıda bağlanacak şeylerin 2 ucu da ortaktır. Sağdaki resimde 2 bağlantıda da eşit dirençler kullanılmış ve ikisine de 12 Volt gerilim uygulanmıştır. Paralel bağlantıda bir direncin üzerinden 1 amper akım akarken toplam akım 2 amperdir. 2 direncin üzerinde de 12 volt gerilim düşmektedir. Seri bağlantıda ise dirençler seri bağlandığı için toplam direnç artmakta ve her bir dirençte 12 volt eşit olarak bölünüp dirençler üzerinde 6 şar volt düşmektedir. direncin üzerinde düşen gerilim azaldığı için dirençten geçen akımda düşmekte ve 0.5 Amper geçmektedir. Dirençler seri bağlı olduğu için birinden geçen akım diğerinden de geçtiği için. toplam akımda 0,5 Amper dir.
Direnç yada yüklerde olduğu gibi güç kaynaklarıda paralel yada seri bağlanabilir. Örneğin aküler , piller ve güneş panelleri.
Güç kaynakları paralel bağlandığı zaman verdiği voltaj değişmez. Ancak verebildiği akım kapasitesi artar. örneğin 2 adet 30 amper 12 volt aküyü paralel bağlarsak. 12 volt 60 Amper akü olur. Güç kaynaklarını paralel bağlayabilmek için paralel bağlanacak güç kaynaklarının voltajı eşit olması gerekmektedir. Yani 12 voltluk bir aküyle 6 voltluk bir akü paralel bağlanmaz.
Güç kaynakları seri bağlandığı zaman toplam voltaj seri bağlanan güç kaynaklarının toplamı olur. ancak verebildikleri akım kapasitesi artmaz.
Seri bağlanan güç kaynaklarınında akım kapasiteleri eşit olmalıdır. Çünki birinden geçen akım diğerindende geçeceği için akım kapasitesi en düşük olanın verebildiği kadar akım dolaşır. örneğin 24 voltluk2 güneş paneli seri bağlanacaksa ikisininde gücü aynı olmalıdır.